Viskiye Buz Eklenirse Ne Olur?

Viskiye Buz Eklenirse Ne Olur?
Bakalım ne olur. 

Öncelikle, viskiye buz ve hatta su dahil herhangi birşeyin eklenmemesi gerektiğini düşünen büyük bir kitle olduğunu biliyoruz. Haklı yönleri de çok.

Genel olarak viskinin kokusunun, tadından bile önemli olacağı durumlar var.  Öncelikle genel olarak içtiğimiz, şöyle diyeyim, marketlere çıkan viskilerin neredeyse tümünde su mevcut. Eğer cask strength (fıçı gücü) bir viski içmiyorsak, içine zaten şişeleme öncesinde ekstradan su eklendiğini bilmemiz lazım, bir fıçıdan doldurulacak şişe sayısını artırmak için yapılır genelde. İskoçlarda minimum alkol oranı %40. Onun neden öyle olduğunu da ayrı bir yazıda anlatmıştım, tıklayabilirsiniz.

Bu da alkol oranı olarak %40 ve %46 arasındaki neredeyse tüm viskileri kapsayan bir küme. 

Onun üzerine tekrar birşeyler eklemeli miyiz? 

Şu yapmalıyız, etmeliyiz kiplerini hayatımın her anında olduğu gibi, konu viski olunca da şiddetle reddediyorum.

Dilediğiniz gibi, istediğiniz şekilde içebilirsiniz, viski bir keyif aracı. Kültürü de epey derin bir keyif aracı. Keyifin katı kuralları da olmuyor haliyle.

Öncelikle birkaç damla su ile başlayalım. Birkaç damla oda sıcaklığındaki su eklenmesi, viski içerisindeki birçok molekülün, kimyasal reaksiyon ile daha fazla ortaya çıkarılmasına neden oluyor. Hele ki fıçı gücünde bir viski içiyorsanız, su eklemek en azından ikinci yudum için gerekli bence. 

 


Suyun, viski içindeki reaksiyonu, zengin kokular ortaya çıkmasına yarıyor.  

Her zaman mı? Hayır.

Her burun için mi? Hayır. 

Bunu deneyerek yaşamanız gerekiyor, o yüzden gerek eğitimlerimde, gerekse yazılarımda her zaman ilk içtiğiniz bir viskiye, birkaç damla su ekleyerek tekrar bir yudum şansı vermeniz gerektiğini söylüyorum. 

Gelelim başlık konusuna. 

Viskiye buz eklersek ne olur? 

Su eklenmesi dışında, buz eklenmesi birşeyleri açığa çıkarmaktan ziyade saklama mahiyetinde oluyor. Yurtdışında genelde bu reaksiyon için “öldürme” fiili kullanılıyor. Kadehin içerisindeki ısı derecesini aniden düşüşerek, bir çok molekülü donduruyor ve rahiyaların burnunuza gelmesini engelliyor. Yani viskiye buz eklenmesine karşı çıkanların görüşünün buzdan çok, viskiyi gerektiğinden fazla soğutmamak olduğunu tekrar belirtmem gerekiyor. Peki buz eklemek veya direkt soğuk içmek konusuna gelelim.

Bu iyi bir şey mi? 

Bazen, bazı viskiler için evet! 

Güzel bir beyaz şarap içerken nasıl onu belirli bir derece soğuttunuzda (ortalama 8 derece) hakkını vererek, tüm aromaları alarak içiyorsunuz, viskide de bu aynı şekilde.  Bazı kokuları saklıyor, alkol oranını düşürüyor, damakta daha kolay bir içim sağlıyor. Burada karar vermeniz gereken nokta, o kokuları saklamak istiyor musunuz yoksa burnunuza çekmek istiyor musunuz?  Duygu durumuma, havaya ve ortama göre viski tercihi yapan biri olarak, kimi zaman sentetik alkol (ki harmanlarda çok rastlarız) almak istemem. Buz, bu kokuyu büyük oranda saklar. 

Buzu en çok yakıştırdığım türler, Amerikan burbon ve Tennessee viskileri ve bazı genç İskoç, genç Japon ve genellikle çoğu İrlanda harmanları.   Bir single malt viskiye buz yakışmaz mı derseniz, bu tamamen damak tadınız ile ilgili bir soru olur. Eğer şeri fıçısının verdiği tatlımsı kokuyu istemiyorsanız, single malt viskinize buz ekleyebilirsiniz. Bu damıtımevinin o viskiyi yaratırken istediği bir içim şekli olmasa da, doğal olarak bir tüketici olarak siz nasıl isterseniz öyle yapma hakkına sahipsiniz. Bezelye yemeğine yoğurt ekleyen bir kuzenim vardı misal, yıllarca ne yapıyor bu kız diye bakıp hiç denememiştim, bir gün denedim ve hala bezelyeyi öyle yerim.

Aynı zamanda isli viskiler sevenler için, buz, is kokusunu burunda geride bırakır ancak damakta (palate) ağırlığını korumaya devam eder. Su, tüm aromaları yok edecek kadar güçlü değildir, sadece zayıflatır. Bu da, sizin kişisel tercihinize göre değişir. 

Özellikle yaz sıcakları varken, buzlu viskiye olan ön yargının kırılması açısından bunu kaleme almak istedim, ileride kışın da paylaşırım tabii ki, nihayetinde yaz kış buz ekleyen de çok tanıdığım var. Elbette buzunuzun, temiz içme suyundan yapılması gerektiğini de hatırlatmalıyım.  İspanya’da kola ile , Çin’de yeşil çay ile, Japonya’da ise büyük buz küpleri ile içilen bu içkinin her ne kadar miksolojiye çok uygun bir içki olmadığını düşünsek de, Diaego'nun meşhur ismi Colin Dunn’ın, “Lagavulin ile kola yakışır, ismi de Lady Laga olur” dediğini bizzat duyan sevdiğim bir dostumdan dinledim. Artık pazarlama amacıyla mı, hakiki damak tadından mı onu bilemem.

Son olarak unutmayın ki viskinize buz veya su eklediğinizde, alkol oranını çok aşağılara çekmiş oluyorsunuz. Birkaç damlada %5-6 oranında bir kayıp yaşarsınız. 

Buzlu veya buzsuz, afiyetle içimler dilerim. 

Slainte, 

Ozan Vural
2023 © ViskiGurme