Simya'nın Sırları Kitap İncelemesi

Simya'nın Sırları Kitap İncelemesi
Merhaba,

Bu yazıda sizlerle Lawrance M.Principe'nin yazdığı Simya'nın Sırları kitabından bahsedeceğim.

Eğer kişisel olarak çok ilgili değilseniz, genel olarak simya konusundaki hemen herkesin ortak bilgi ve fikirleri bir kurgusal romana veya filme sığdırılmış ve kısıtlanmış halde bir sohbetten diğerine küçük cümlelerle geçiştirilir.

Bununla beraber aslında konunun "işte taşı altına çevirme şeyi (bir bilim mi safsata mı uğraş mı olduğunu hakkında kesin bir yargıyla konuşmaktan çekinen insanlar böyle der)" olmadığı, çok daha derin ve karmaşık olduğu şüphesiz bir gerçektir.

Bu kitabı alırken, biraz bu konunun ilgilisi olduğum için Türkçe bir kaynak okuyacağım için mutlu fakat bir kimya dersi kitabı gibi olmadığını umarak biraz da endişeli bir ruh halindeydim. Tam olarak istediğim, hatta fazlasını elde ettiğim bir kitap oldu. Yer yer bilimsel bilgilerin birbirlerine eklemlenerek birikir inancını, yer yerse tam tersini okuduğum noktalar oldu.

Biraz bahsedeyim.

Çok sık yazılır, ben de atölyelerimde altını çizerim, bira bu topraklardan çıkmıştır ve bu topraklara aidiyeti vardır. Bununla beraber aslında yüzyıllar sonra viskiye, votkaya, cine, tekilaya, brendiye hayat verecek olan damıtma sanatının da bu topraklardan çıktığı çok fazla bilinmez. Bilakis üçe ayırabildiğimiz simya tarihinde (Greko-Mısır, Arap, Ortaçağ dönemleri), bizim topraklarımızdaki al-Kimiya bölümü en çok ilgimi çeken satırları barındırdı.

Cabir Bin Hayyan (veya onun adıyla yazan başkası, veya bir grup insan) damıtma metodu ile ateş, hava, su ve toprak altında topladıklarını tıp bilimine uyarlamaya çalışırken, yüzyıllar sonra bu metodla aslında çok daha keyfi sonuçlar için pratiğinin yapılacağını herhalde hiç düşünmemiştir.

Kitap, üç yüz yıl önce sona ermiş bir kültürü bize en başından sonuna kadar çok açıklayıcı ancak sade ve yer yer esprili bir dille aktarırken kendimi bir sohbet esnasında hissetmemi de sağladı. Bu kadar karmaşık gözüken konuları Harry Potter'ın Felesefe Taşı'ndan bahsederek aktarmak bizi bir kimya öğrencisi-hocası olmadan da konuyu ilgi çekici bir şekilde kavrayabileceğimize dair güven veriyor. 

Olur da kitabı alır okursanız, sizden bir ricam olacak. 66. ve 67. sayfalardaki iki paragraf, birbirinin editlenmiş hali mi, iki ayrı çevirmenin yorumu mu anlayamadım ama aynı metnin iki farklı tarzda- bilinçli olarak- orjinalinde böyle yer alıp almadığından emin olamadığım için küçük ve keyifli bir hata mı yakaladım diye sordurttu. 

Şöyle ilginç bir özelliği de, kitabı ön siparişe çıkar çıkmaz aldığımda, Kaan Çaydamlı'nın ülkede ilk satın alanın ben olduğumu yazması oldu benim için. İlk bitiren ben miyim bilemem ama ilk ben aldım diye hep hatırlayacağım herhalde.

Keyifli okumalar,

Simya'nın Sırları
Yazar: E.M. Principe 
Çevirmen: Umut Hoşafçı
Yayınevi: Altıkırkbeş Yayın
1. Baskı 
Nisan, 2020

 
2023 © ViskiGurme